torsdag 16. desember 2010

"Wake me up when September ends"

Musikkvideoen jeg har valgt å skrive om er lagd til sangen "Wake me up when september ends" av Green day. Det er den fjerde singelen Green day slapp ut til deres syvende album American Idiot. Den ble sluppet ut 13. juni 2005. Sangen vil jeg si er mer rettet mot ungdom enn noen andre, men er relativt rolig og fin så kan høres av et bredt spekter mennesker. Sangen hører til sjangeren alternativ rock.
Teksten handler om en som bare vil sove over september. Jeg tror det menes at mye har skjedd og mye er dritt. Kanskje han skulle ønske han bare kunne legge seg nå og stå opp neste måned, så han kan slippe alt som ikke er som det skal. Sangen er skrevet i forbindelse med vokalisten i Green Day's far døde, så handler antageligvis om sorgen rundt has død. Men teksten er skrevet på en mer lyrisk måte isåfall, for jeg finner ingen konkret handling i teksten.


Regissøren av musikkvideoen er Samuel Bayer, som også har regissert mange av de andre sangene til American idiot albummet.


Det er en lang video, hvor sangen ikke spilles kontiuerlig. Den starter med et par som står på en blomstereng og lover at de ikke vil forlate hverandre og at de elsker hverandre. Sangen starter og man får se hvor bra de har det sammen. Sangen pauser og det er en dramatisk scene hvor jenta er knust fordi gutten skal ut i krig. De gråter og har det fært. Det neste vi får se er at gutten er i krig, men mye dramatikk rundt seg. Vi får også se jenta innimellom, som vandrer hjemme, alene og bekymret. Innimellom disse klippene ser vi også Green Day bandet spille musikken. Vi får ikke vite om gutten dør eller ikke.




Musikkvideoen er altså en sammenhengende historie med klipp av bandet som spiller innimellom.



Man kan helt klart trekke likheter mellom tekst og film her. Teksten handler om sorgen å miste faren sin, det er iallefall det vokalisten i bandet og forfatteren av sangteksten erklerte raskt etter at singelen var gitt ut. Filmen handler om sorgen som jenta og gutten har når de mister hverandre, og det er da sorg og kjærlighet som gjenngår i både sangtekst og film.

Musikken her regnes som en ballade, og siden temaet i både tekst og film er ganske sørgelig passer det hele godt sammen. Spesielt en scene i videoen skaper sterke følelser. Når jenta først får vite at gutten skal dra i krig skapes det en utrolig følelsesmessig krangel. Hun blir veldig sur på han, men det er jo sikkert bare fordi hun liker han så godt. Det er et slags vendepunkt i hele musikkvideoen, og setter igjen en sørgelig følelse igjen hos en.

Ingen spesifikke virkemidler er så åpenbare at jeg legger merke til dem, men kameravinklene som er brukt er ofte nærme ansikter eller andre mer spennende vinkler. Filmen inneholder også flere virkemidler med film men ingen som skilder seg ut noe særlig.

Jeg synes både sangen og musikkvideoen er fin, men må faktisk innrømme at sangen var finere før jeg hadde sett filmen. Filmen er bra den, men jeg synes den gir et litt annet bilde enn hva jeg hadde forestilt meg. Så jeg ville heller ha hørt på sangen alene enn å se dem sammen.